Elaboració

ELABORACIÓ D’UN GRAN CAVA ARTESÀ

Abans de res hem de tenir en compte, que per fer un bon cava, han de passar com a mínim 4 o 5 anys, des que es cull el raïm a la vinya, fins que vostès gaudeixen del plaer d’una ampolla de Canals & Munné, a la seva taula.

L’obtenció dels millors caves comença amb l’exclusiva ubicació de les vinyes depenent de cada varietat de raïm, i la barreja dels vins corresponents que conformarà el cupatge dirigit per l’enòleg. Raïm que després de ser collides en el seu moment òptim de maduració, tindran diferents graus de premsat i de fermentació, segons el tipus de cava pel qual hagin estat escollits i concebuts. Les varietats utilitzades a Canals & Munné, són; Chardonnay, Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Ull de Llebre i Merlot. A part del Muscat i el Sauvignon Blanc, com vins tranquils.

Un cop seleccionat el raïm i obtingut el millor most, es produirà la primera fermentació i la filtració. Seguidament farem el cupatge.

Un cop fet el cupatge, màxima expressió de l’art i l’experiència de l’enòleg es procedirà a fer el tiratge, l’operació que consisteix a omplir les ampolles amb la barreja del vi del coupaje, el sucre, els llevats, les vitamines (si escau) i els clarificants. A continuació es acostessin les ampolles al més profund del cava perquè allà en la foscor fermentin i envelleixin un mínim de dos anys i un màxim de cinc anys.

D’aquesta manera, podem aconseguir caves amb una bombolla molt fina, que no produeixen ni mal de cap ni mal de panxa.

D’aquesta manera, podem aconseguir caves amb una bombolla molt fina, que no produeixen ni mal de cap ni mal de panxa. Després del delicat procés manual de remuage als pupitres (operació que consisteix a donar 1/8 de volta a les ampolles, diàriament, durant 2 mesos, fins a aconseguir que totes les mares o pòsits quedin sedimentats al coll de l’ampolla), es procedirà a efectuar el degollament (operació que consisteix a extreure la mare o el sediment de l’ampolla de cava, prèvia congelació al Xampagel i afegir el licor d’expedició corresponent, excepte en el Brut Nature). Seguidament posarem el tap de suro i el morrió a les ampolles. A continuació es netegen les ampolles i es fa una inspecció visual, d’una en una, per garantir la màxima qualitat i limpidesa del producte. Finalment el cava és etiquetat (càpsula, etiqueta, collarí, i contra-etiqueta,) encaixat i enumerat per saber la seva vida, que a partir d’aquest moment és de 1,5-2 anys com a màxim.

El cava ja està a punt per començar a ser apreciat en tota la seva plenitud.

GALERIA D’IMATGES